Verklaring omtrent gedrag
(VOG)


VOG aanvraag




Wat is een VOG?
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Justis) waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld een voetbalteam leiden of trainen. Een VOG staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Waarom is een VOG belangrijk?
S.V. Tongelre vindt het belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kan sporten. Als sportvereniging, is het onze taak om voor die veilige omgeving te zorgen. Het hebben van een VOG door alle vrijwilligers die met minderjarigen en kwetsbare groepen werken, is een van de manieren om voor zo'n omgeving te zorgen.

Door als vereniging een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met kinderen of kwetsbare groepen, laten we zien dat wij de veiligheid van onze leden serieus nemen. Het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij onze vereniging kunnen uitoefenen.

Misbruik kan helaas nooit 100% worden voorkomen en het vragen van een VOG van vrijwilligers en betaalde krachten is slechts een van de maatregelen ter preventie van seksuele intimidatie en ander discriminerend of intimiderend gedrag.

Overige maatregelen die we reeds hebben getroffen of gaan nemen om voor die veilige omgeving te zorgen zijn:
•    het aanstellen van een Vertrouwens Contact Persoon (VCP),
•    het vragen aan nieuwe vrijwilligers naar referenties van vorige vrijwilligersactiviteiten en deze natrekken;
•    het onder de aandacht brengen van de algemene gedragsregels, de waarden en normen van de vereniging en het maken van afspraken hierover.

Wie moet een VOG hebben?
Iedereen binnen S.V. Tongelre wordt geacht zich te conformeren aan de gedragscode en de voor onze club geldende gedragsregels. Voor alle medewerkers die actief met de jeugd bezig zijn zal een VOG worden aangevraagd, dus o.a.:
•    Trainers, coaches, leiders
•    Jeugdcoördinatoren
•    Fysiotherapeut, verzorgers
•    Accommodatiemedewerkers
•    Bestuursleden
•    VOG-coördinator
•    Vertrouwenscontactpersoon

Iemand die toch graag voor uitzondering in aanmerking komt, kan contact opnemen met de Vertrouwens Contact Persoon (VCP). De VCP kan aanleiding zien om een positieve aanbeveling bij het bestuur te doen. De VCP zal hierbij geen vertrouwelijke gegevens aan het bestuur kenbaar maken. Het is het bestuur dat uiteindelijk een beslissing neemt en eventueel kan besluiten een door de VCP positieve aanbeveling naast zich neer te leggen.

 
Wie bepaalt of ik mijn VOG krijg?
Het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Justis) onderzoekt of er geen strafbare feiten op naam staan van de aanvrager van de VOG. Als er sprake is van strafbare feiten, dan beoordeelt het COVOG aan de hand van een screeningsprofiel of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Voor vrijwilligers die in aanmerking komen voor een VOG van een sportvereniging, wordt het screeningsprofiel “Personen” gebruikt. Het screeningsprofiel “Personen” heeft tot doel om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Kwetsbare persoenen zijn o.a. minderjarigen. Vrijwilligers die werkzaam zijn met minderjarigen zijn o.a. belast met het welzijn van deze minderjarigen. Zij kunnen in een één op één relatie komen te verkeren met minderjarigen die aan hen zijn toevertrouwd. In deze relatie kan sprake zijn van een (tijdelijke) afhankelijkheid. Bovendien hebben de vrijwilligers een voorbeeldfunctie en kunnen zij invloed uitoefenen op de aan hen toevertrouwden door middel van hun gedragingen, waardoor bijvoorbeeld vermogensdelicten en overtredingen van de Opiumwet niet met de functie zijn te verenigen. Indien men in de uitoefening van de functie met minderjarigen in aanraking komt, bestaat het gevaar van machtsmisbruik. Het risico van zeden- en gewelddelicten is aanwezig. Ook het gevaar van afpersing of chantage is aanwezig.

Als blijkt dat iemand in aanraking is geweest met Justitie, beoordeelt Justitie aan de hand van dit screeningsprofiel of de strafbare feiten een belemmering (kunnen) vormen voor de afgifte van een VOG. Is er geen reden om aan te nemen dat dit verleden een belemmering vormt voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd, dan wordt de VOG toegekend. Op de VOG wordt vermeld op basis van welke screeningsprofiel(en) en eventuele functieaspecten de aanvrager is beoordeeld.

Screeningsfrequentie
De geldigheid van de VOG is vastgesteld op drie jaar. Na deze periode wordt de aanvraag opnieuw gedaan.

Geen VOG
Indien een vrijwilliger niet binnen de redelijke termijn van 6 weken na het indienen van de aanvraag de VOG heeft ingeleverd, dan zal de VOG coördinator het bestuur hierover informeren. Het bestuur zal de vrijwilliger vragen de VOG alsnog binnen een week ter beschikking van de VOG-coördinator te stellen. Indien dit wederom niet gebeurt zal de vrijwilliger worden geschorst totdat de VOG is ingeleverd bij de VOG-coördinator. De schorsing zal maximaal 4 weken zijn. De vertrouwenscontactpersoon wordt bij aanvang van de schorsing op de hoogte gesteld.

Als in de schorsingsperiode nog steeds geen VOG is ingeleverd zal de vrijwilliger niet meer zijn/haar functie mogen uitvoeren. De genomen maatregel wordt gecommuniceerd naar alle bestuursleden, de vertrouwenscontactpersoon en eventueel de coördinator waaronder de vrijwilliger heeft gefunctioneerd. Er vinden geen andere maatregelen plaats dan het beëindigen van de rol als vrijwilliger. Toegang tot het terrein weigeren of dergelijke maatregelen kan niet zonder kennis te hebben van een feitelijke delict.

Administratie
De VOG-coördinator dient een lijst samen te stellen van de medewerkers die een VOG verklaring dienen te overleggen. De lijst moet bestaan uit de volgende gegevens: N.A.W. gegevens, geboortedatum, e-mailadres, functie binnen SV Tongelre.
De ontvangen verklaringen worden gearchiveerd door de vereniging.  

Indien een vrijwilliger besluit zich bij een andere vereniging aan te sluiten, dan vindt er in principe geen actieve informatie-uitwisseling plaats. SV Tongelre gaat niet op eigen initiatief derden informeren. Indien een bestuurslid van een andere vereniging informeert naar referenties bij SV Tongelre, dan wordt het gemeld als de VOG ontbreekt in de administratie. Er zijn echter situaties waarin het noodzakelijk gevonden kan worden dat er wel informatie wordt uitgewisseld. Dit besluit wordt genomen door het bestuur in overleg met de vertrouwenscontactpersoon.

Hoe moet een VOG worden aangevraagd?
De VOG voor vrijwilligers in de sport, die werken met minderjarigen, is gratis. Door een subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de kosten van een VOG vergoed.

Een VOG kan digitaal worden aangevraagd. SV Tongelre e-mailt alle vrijwilligers die in aanmerking komen voor het overleggen van een VOG met het verzoek mee te werken aan de aanvraag van haar/zijn VOG. SV Tongelre vraagt vervolgens het eerste deel van de VOG aan. Daarna ontvangt de vrijwilliger een e-mail van Justis (het ministerie van Veiligheid en Justitie) met het verzoek de VOG-aanvraag af te maken. Na maximaal 4 weken ontvangt de vrijwilliger zijn/haar VOG via de post.

Om een elektronische VOG aan te vragen moet u in het bezit zijn van een emailadres en een DigiD. Een DigiD is een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u kunt inloggen op websites van de overheid om zaken te regelen.

Meer informatie
Meer informatie over de VOG vindt u op nocnsf.nl. De gedragscode van SV Tongelre is na te lezen op onze website www.svtongelre.nl/normen-en-waarden

De VOG-coördinator van S.V. Tongelre is Charlotte v.d. Voort-Thijssen.

Alle communicatie binnen S.V. Tongelre betreffende de VOG verloopt via het e mailadres vrijwilligers@svtongelre.nl


Share by: